DataKapital Blog

Ödemeler Dengesi

cari işlemler dengesi

Bir ülkede bir yıldan fazla süredir ikamet eden kişilerin, kurumların ve ülke hükümetinin diğer ülkelerle bir yıl içinde gerçekleştirdikleri ekonomik işlemlerin işlendiği tabloya ödemeler dengesi denir. Ödemeler dengesi ülkenin yurt dışı ile bir yılda gerçekleştirdikleri mal, hizmet, transfer ve varlık işlemlerini yansıtır.

Bir ülkede ki yerleşiklerin yurt dışına ödeme yapmasını gerektiren örneğin dış alemden mal veya hizmet ya da tahvil satın alınması gibi işlemler, ödemeler dengesinde negatif işaret ile yer alır. Buna karşılık yurt dışından ülkeye ödeme yapılmasını gerektiren yani dış aleme mal, hizmet veya tahvil satılması gibi işlemler, ödemeler dengesinde pozitif işaretle yer alır. Ödemeler dengesi dört ana hesap kaleminden oluşur: Cari hesap, sermaye hesabı, resmi rezerv hesabı ve net hata ve noksan.

Her ülkede dış alemle hizmet işlemleri de gerçekleşir. Hizmet ticareti, turizm, taşımacılık, sigortacılık, eğitim ve mali hizmetler gibi alanlardaki alışverişleri kapsar. Yani bir İngiliz’in Türkiye’ye gelip tatil yapması ya da bir malın İngiltere’ye Türk gemileriyle taşınması cari hesapta pozitif işaretle gösterilir. Buna karşılık bir Türk’ün İngiltere’ye gidip tatil yapması cari hesapta negatif işaretle gösterilir. Bir ülkenin dış alemle gerçekleştirdiği mal ve hizmet işlemlerinin toplamına, ‘mal ve hizmet dengesi’ denir.  Mal ve hizmet dengesinin pozitif olması, ülkenin yurt dışına sattığı malların ve hizmetlerin değerinin yurt dışından satın aldığı mal ve hizmetlerin değerinden yani mal ve hizmet ihracatının mal ve hizmet ithalatından büyük olması demektir.

Bir ülkedeki kişiler ve firmalar sahip oldukları yabancı varlıklar karşılığında dış alemden bir faiz ve kar geliri elde ederler. Benzer bir biçimde diğer ülkelerdeki kişiler ve firmalar sahip oldukları ülke varlıkları karşılığında ülkeden bir faiz ve kar geliri elde ederler. Bu işlemlere ‘yatırım geliri’ denir.

Cari hesabın kapsadığı son işlem türü, ülkenin mal, hizmet ve varlık karşılığı olmadan diğer ülkelere yaptığı veya tam tersine diğer ülkelerin karşılıksız bir biçimde ülkeye yaptıkları ödemelerdir. Bu tür ödemeler cari hesabın ‘karşılıksız transferler’ bölümünde yer alır.

Ayrıca net diğer mallar ve hizmetler ile net karşılıksız transferlerin toplamına ‘görünmeyenler dengesi’ denir. Ticaret dengesi ile görünmeyenler dengesi toplamına cari hesap dengesi denir.

Exit mobile version