DataKapital Blog

Rassal Yürüme(İktisat)

Rassal Yürüme Nedir

Rassal yürüme tüketimdeki değişlerin tahminlenemez olduğunu gelir hipotezleri üzerinden açıklamaya çalışan bir iktsadi modeldir. Sürekli gelir hipotezinde, kişiler tüketim harcamalarını sürekli gelire ( sahip oldukları beşeri ve beşeri olmayan servet ile her yıl elde etmeyi bekledikleri ortalama gelire ) göre belirlerler. Bir başka deyişle, ömür boyu gelir hipotezinde olduğu gibi sürekli gelir hipotezinde de kişiler tüketim kararlarını bugünkü gelir yanında ileride elde etmeyi bekledikleri gelire de bakarak belirlerler. Yani her iki hipotezde ileriye dönük bir yaklaşımdır. Bununla beraber sürekli gelir hipotezinde, kişilerin sürekli geliri geriye dönük bir tahmin yöntemi olan uyarlayıcı bekleyişler hipotezi çerçevesinde tahmin ettikleri sürekli geliri sürekli gelirin geçmişteki değerine bakarak belirledikleri kabul edilir.

İleriye dönük bir tahmin yöntemi olan rasyonel bekleyişler analizinin 1970’lerde geliştirilmesinden sonra, Amerikalı iktisatçı Robert Hall ileriye dönük bir yaklaşım olan sürekli gelir hipotezini, yine ileriye dönük bir tahmin yöntemi olan rasyonel bekleyişler itibariyle ele almış ve böylece rasyonel bekleyişlerin tüketim üzerindeki sonuçlarını araştırmıştır.

Hall’a göre rasyonel bekleyişler altında gelir düzeyinin gelecekteki değerini tüm mevcut bilgilerden yararlanarak tahmin eden kişiler, beklenmeyen bir değişme olmadıkça sürekli geliri   Y^^p içinde bulundukları her dönemde ortalama olarak doğru tahmin ederler;

Rassal Yürüme Nedir

Dolayısıyla da sürekli gelir hipotezi rasyonel bekleyişlerle birlikte ele alındığında, kişilerin sürekli gelir tahminlerinin ve buna bağlı olarak tüketimin değişmesi için, ekonomide ( kişilerin sürekli geliri etkilediğini düşündükleri ) beklenmeyen olayların olması gerekir. Bu ise tüketimdeki değişmelerin tahmin edilemez – öngörülemez olması demektir. Bir değişkenin değerindeki değişmeleri öngörmenin mümkün olmadığı durum kısaca ‘rassal yürüme’ diye nitelendirildiğinden, Robert Hall’ın sürekli gelir hipotezini rasyonel bekleyişler çerçevesinde ele alırsak ulaştığı sonuca, tüketimdeki değişmeleri öngörmenin mümkün olmadığı yolundaki sonuca, ‘tüketimin rassal yürümesi’ denir.

Tüketimin rassal yürümesi modelinde, kişilerin sürekli geliri etkilediğini düşündükleri beklenmeyen olaylar olmadığı sürece tüketim düzeyi değişmez. Bu yüzden de belirli bir dönemdeki tüketim önceki dönemdeki tüketim ile tesadüfi bir hata teriminin toplamına eşittir:

Rassal Yürüme Hesaplama

Hall tarafından geliştirilen tüketimin rassal yürümesi hipotezine göre, sürekli geliri etkileyen beklenmeyen olayların olması halinde, gelirde beklenmeyen değişmeler olur ve kişiler tüketim planlarını değiştirirler: Gelirdeki beklenmeyen değişmeler tüketimi etkiler. Buna karşılık sürekli geliri etkileyen beklenen olayların olması halinde, gelirde beklenen değişmeler olur ve kişiler tüketim planlarını değiştirmezler: Gelirdeki beklenen değişmeler tüketimi etkilemez.

Ancak ampirik çalışmalar tüketimin rassal yürümesi hipotezinin söz konusu iki öngörüsünün geçerli olmadığını göstermektedir. Ampirik çalışmaların bu bağlamdaki sonuçlarından birincisine, gelirdeki beklenmeyen değişmelerin tüketimi etkilememesine ‘aşırı düzleştirme’ denir. İkincisine ise gelirdeki beklenen değişmelerin tüketimi etkilemesi ise ‘aşırı duyarlılık’ diye nitelendirilir.

Exit mobile version