DataKapital Blog

Üretim İmkanları Eğrisi

Üretim teknolojisi ve kaynaklar sabit iken üretilebilecek maksimum mal bileşimlerinin geometrik tahliline üretim imkanları eğrisi denir. Dönüşüm eğrisi olarak da nitelendirilen üretim imkanları eğrisi aşağıdaki şekilde gösterilmiştir:,

Üetim İmkanları Formülü

Yatay eksende makarnanın ( tüketim malı ) dikey eksende buzdolabının ( sermaye malı ) yer aldığı şekilde üretim imkanları eğrisinin, yatay ekseni kestiği noktada, sabit kaynaklarının tümünün makarna üretimine tahsis edilmesi halinde üretilebilecek maksimum makarna miktarını yansıtır, F ( 0, 550 bin makarna). Benzer biçimde AF üretim imkanları eğrisinin dikey ekseni kestiği A noktası, sabit kaynakların tümünün buzdolabı üretimine tahsis edilmesi halinde üretilebilecek maksimum buzdolabı miktarını yansıtır, A ( 32 buzdolabı, 0). B noktasındaki mal bileşimi 31 buzdolabı ve 100 bin makarna, C noktasındaki mal bileşimi ise 24 buzdolabı ve 200 bin makarnadır. Bir ekonominin üretim imkanları eğrisinin üzerinde faaliyette bulunması, hem kaynakların tam kullanıldığı, hem de üretimde etkinliğin sağlandığı anlamına gelir.

Her ilave makarna üretmek için vazgeçilmek zorunda kalınılan buzdolabı sayısı üretim imkanları eğrisi üzerinde aşaıya doğru gidildikçe artmaktadır. Örneğin A ( 32, 0 ) noktasından B ( 31, 150 bin ) noktasına hareket edildiğinde, ilk yüz elli bin makarnayı üretmek için 32 – 31 = 1 birim buzdolabından vazgeçilirken, B noktasından C ( 24, 250 bin ) noktasına geçildiğinde, izleyen ilave yüz elli bin makarnayı üretmek için 31 – 24 = 6 birim buzdolabından vazgeçilmektedir. Yani fırsat maliyeti artmaktadır. Zaten üretim imkanları eğrisinin içbükey olması özelliği fırsat maliyetinin arttığını yansıtmaktadır.

Bir ekonominin üretim imkanları eğrisinin altında bir noktada faaliyette bulunması, o ekonomide tam istihdamın veya üretimde etkinliğin sağlanmadığı ( kaynakların israf edildiği ) anlamına gelir. Böyle bir durumda tam istihdamı veya üretimde etkinliği sağlamak suretiyle üretim imkanları eğrisinin altındaki noktadan üretim imkanları eğrisi üzerindeki B noktasına veya D noktasına veya C noktasına geçmek mümkündür. Söz konusu alternatifler sırasıyla üretim imkanları eğrisinin altında kalan ntoktadaki kadar makarna ve bu noktadakinden daha fazla buzdolabı ( B ), bu noktadaki kadar buzdolabı ve bu noktadakinden daha fazla makarna ( D ) içerirler. Dolayısıyla da üretim imkanları eğrisinin altındaki noktalarda ( tam istihdamın ya da üretimde etkinliğin sağlanmadığı bir durumda ) fırsat maliyeti sıfırdır, bir maldan daha fazla üretmek diğerinden daha az üretmeyi gerektirmez.

Diğer taraftan, AF üretim imkanları eğrisinin üstündeki bir noktada, sabit teknoloji ve kaynaklarla üretilmesi mümkün olmayan mal bileşimlerine tekabül eder. Bu açıdan bakıldığında, üretim imkanları eğrisini, sabit teknoloji ve kaynaklarla üretilebilecek maksimum mal bileşimlerini üretilemeyecek mal bileşimlerinden ayıran sınır diye tanımlamak mümkündür.

Exit mobile version