DataKapital Blog

Yayıncılık Sektöründe Rekabet Ağırlaşıyor

Netflix, Boxoffice, Amazon Yayıncılık Rekabeti

Box Office’in 2019’da toplam kazancı 9 milyar dolardı. Netflix ise 2019’da bu miktarın %66’sı kadar harcama yapmış bulunmakta. İnternet yayıncılığı hacmini büyütmeye devam ediyor. Netflix, diğer yayıncı şirketlerle karşılaştırdığımızda sektör içerisindeki liderliğini korumakta.

Netflix’in Türkiye pazarındaki payını büyütme yönünde adımlar atıyor. Yeni çıkan projeler ve izlenme oranlarına bakarak bunu söylemek mümkün. Bugün Türkiye’de Netflix  2 milyona yakın üyeye sahip. Kullanıcı sayısından da anlaşılacağı üzere Türk oyuncularla yaptığı Türkçe içerikler buna neden olan etkenlerden biri olarak gözüküyor. Netflix dünya çapında ‘’Netflix and chill’’ söylemine sahip olmasıyla dünyadaki etkisini kanıtlamış durumda.  Netflix kiralık dizi ve film hizmeti sunan bir firmadan kendi dizi ve filmlerini üretecek seviye gelmesiyle, 100 milyonu aşkın kullanıcıya bu hizmeti sunabilmesiyle gün geçtikçe büyüyen bir şirket. Netflix Original olarak yayınlanan birçok dizi ve film özellikle pandemi günlerinde bolca tüketilmekte.  Örneğin Extraction, 99 milyon izlenmeye yaklaşmış durumda veya The Witcher dizisi 76 milyon kere izlenmiş. Netflix online yayıncılıkta 196 milyon dolar değeri ile bugün en büyük firma.

Dünyanın en zengin insanı olan 113 milyar dolar servete sahip Jeff Bezos’un şirketi Amazon ise alt şirketlerinden biri olan Prime Video ile bu sektöre adımını atmış durumda. Çoğu insanın bildiğinin aksine Amazon online alışveriş platformu olmaktan çok daha öte bir organizasyon. 415 milyar dolar değeriyle Amazon bugün dünyanın en değerli markası. Amazon serverlardan depolama alanlarına ve big dataya kadar birçok hizmet sunan dev bir bilişim firması. Prime Video ise yine Amazon’un alt şirketlerinden biri olan Twitch ile bağlantılı üyelik sistemi, Amazon üzerinden aldığınız belli başlı ürünlerde ücretsiz kargo imkanı ve ayrıcalıklı indirimler ile beraber sektördeki diğer firmalardan ayrışmakta. Türkiye piyasasına da girmiş olan şirket ayrıca abonelik fiyatının 7,99 tl olmasıyla Netflix’e göre daha ucuz.  Bu hamlesinden şu an için Türkiye’deki abonelerinden para kazanamayan firma Netflix’in elinde bulundurduğu kullanıcı kitlesini kendisine çekmeyi hedef almış gözüküyor. Netflix gibi Amazon Original adıyla kendi içeriklerini yayınlayan firma kullanıcılar için Netflix’e en büyük alternatif konumunda.

Netflix’in içerisindeki bolca içeriğe karşın kullanıcıların bir kısmı Prime Video’nun az sayıda içeriği olmasına rağmen içeriklerinin IMDb puanlarının daha yüksek olması sebebiyle Prime Video’nun tercih edilebileceği görüşünde. Prime Video toplam abone sayısını açıklamasa da firmanın 100 milyona yakın aboneye sahip olduğu tahmin ediliyor.

Exit mobile version