DataKapital Blog

Arz esnekliği nedir?

Arz Esnekliği Grafiği

Arz esnekliği, bir maldan arz edilen miktarın o malın fiyatındaki değişmelere olan duyarlılığına denir. Arz esnekliği bir maldan arz edilen miktardaki yüzde değişmenin o malın fiyatındaki yüzde değişmeye oranına eşittir. Bu sebeple aşağıdaki gibi ifade edilebilir;

Arz Esnekliği Nasıl Hesaplanır?

X malı için arz esnekliği X malından arz edilen miktarın X malının fiyatındaki her %1lik değişme için % kaç değiştiğini gösterir.

e(S) > 1 olduğu duruma esnek arz denir (S1). X malından arz edilen miktarın X malının fiyatından daha yüksek oranda değişmesi şeklinde yorumlanır.

e(S) < 1  olduğu duruma esnek olmayan arz denir (S2). X malından arz edilen miktarın X malının fiyatından daha düşük oranda değişmesi şeklinde açıklanır.

e(S) = 1 olduğu duruma birim esnek arz denir (S3). X malından arz edilen mal miktarının X malının fiyatı ile aynı oranda değişmesi şeklinde yorumlanır.

e(S) = 0 olduğu duruma ise tam esnek olmayan arz denir(S4). X malından arz edilen miktarın X malının fiyatındaki değişmeye hiç duyarlı olmaması, malın fiyatı ne olursa olsun aynı miktarda arz edilmesi şeklinde açıklanabilir.

e(S) = ∞ olduğu duruma ise sonsuz esnek arz denir (S5). X malından arz edilen miktarın X malının fiyatındaki değişmeye sonsuz duyarlı olması durumudur.

Yay Esnekliği Nasıl Hesaplanır

Arz esnekliğini etkileyen en önemli unsurlardan birisi üreticilerin fiyattaki değişime tepki göstermek için nasıl bir zaman dilimine sahip olduklarıdır. Piyasa dönemi(çok kısa dönem)de üreticiler ürettikleri malın fiyatındaki değişmelere tepki göstermeleri mümkün değildir. Bu durumda esneklik e(S) = 0 tam esnek olmayan arz durumundadır. Kısa dönemde üreticiler ürettikleri malın fiyatına üretim süresince kullandıkları tüm girdileri değil de bazı girdileri değiştirecek şekilde tepki gösterirler. Bu zaman diliminde esneklik e(S) < 1 esnek olmayan arz durumundadır. Uzun dönemde ise ürettiklerin malın fiyatına tüm girdileri değiştirerek tepki verirler. Uzun dönemde esneklik  e(S) > 1 yani esnek arz şeklindedir.

Exit mobile version