Arz, üretim sonucunda ortaya çıkan mal miktarıdır. Arz (S) harfi ile gösterilir ve arz eğrisi pozitif eğimlidir. X malı arzını etkileyen unsurlar; (ceteris paribus)
Fiyat, teknolojik gelişmeler, sübvansiyon ile aynı yönlü; girdi fiyatları, diğer ürünlerin fiyatları ve vergiler ile negatif yönlü bir ilişki söz konusudur. Yani bir malın fiyatı artınca o malı üreten firmanın karı ve dolayısıyla da satmak istediği mal miktarı da artar. Girdi fiyatları yükselince üretici maliyeti karşılayabilsin diye fiyatlar artar. Teknolojik gelişme, firmanın karının ve bununla birlikte üretmek istediği mal miktarının artmasına yol açar. X malı üretimini etkileyen bir diğer unsur ise diğer malların fiyatlarıdır. X malının fiyatı sabit iken Y malının fiyatı artarsa, Y malını üretmek daha karlı hale gelir. Bu ise X malını üreten bir firmanın kaynaklarının bir kısmını veya tümünü Y malı üretmeye tahsis etmesine yol açar. Böylece firmanın üretmek istediği X malı miktarı azalır.
Bir firmanın belirli bir dönemde üretmek ve satmak istediği X malı miktarının, malın fiyatına, kaynak ve girdilerin fiyatlarına, teknolojik gelişmelere, diğer malların fiyatlarına, vergilere ve sübvansiyonlara bağlı olduğunu ve dolayısıyla bu değişkenlerin biri ve yahut birden fazlası değiştiğinde firmanın arz etmek istediği X malı miktarının da değişmesi ‘Arz Fonksiyonu’ olarak adlandırılır.
Talep kanununa benzer şekilde bir malın fiyatındaki değişme ile o maldan arz edilen miktar arasındaki aynı yönlü ilişkiye ‘Arz Kanunu’ denir.
Arz eğrisi üzerindeki her noktaya tekabül eden fiyat düzeyi, firmanın o noktanın içerdiği ilave birim malı üretmek ve satmak için elde etmeye razı olduğu minimum fiyat ise ‘Arz Fiyatı’ olarak adlandırılır.
Tüm firmaların belirli bir dönemde üretmek ve satmak istedikleri mal miktarına ‘Piyasa arzı’ , bir malın piyasa arzını o malın fiyatı ile ilişkilendiren eğriye ise ‘Piyasa arz eğrisi’ denir. Piyasa arz eğrisi bireysel arz eğrilerinin yatay olarak toplanmasıyla elde edilir ve bireysel arz eğrisi pozitif eğimli olduğundan piyasa arz eğrisi de pozitif eğimlidir.
Talepten farklı olarak arzın satış fiyatlarına ya da üretim faktörlerinin maliyetindeki artışına olan duyarlılığı esnek değildir. Bunun sebebi arzın artışına ya da azaltılmasına yönelik verilen bir kararın talepten farklı olarak anında uygulanamamasıdır. Arz ve talep arasında zaman fonskiyonu açısından büyük farklar bulunmaktadır.