DataKapital Blog

Dijital İş İstihbaratında Semantiğin Önemi

Anlama ilişkin sorunlar dilbilimi olduğu gibi felsefe, mantık, ruhbilim, toplumbilim, vb. dalları da çok yakından ilgilendirir. Dijital dünyada interdisipliner bir alan olarak çalışan iş istihbaratı (business intelligence) için de durum böyledir.

Anlambilim, anlam bilimi ya da semantik; dilde anlamları inceleyen bilim dalıdır. Anlam bilimi felsefî / mantıksal ve dilbilimsel olmak üzere iki farklı açıdan ele alınır.

Felsefî ya da mantıksal yaklaşım; göstergeler (Bir şeyi belirtmeye yarayan şey, belirti, işaret) ya da kelimeler ile bunların göndergeleri (Bir göstergenin belirttiği varlık ya da nesne) arasındaki bağlantıya ağırlık verir ve adlandırma, düz anlam, yan anlam, doğruluk gibi özellikleri inceler.

Dilbilimsel yaklaşım zaman içinde anlam değişiklikleri ile dilin yapısı, düşünce ve anlam arasındaki karşılıklı bağlantı gibi konular üstünde durur.

Bir başka deyişle göstergelerin anlamlarının ilişkin olduğu bilim veya teoriye anlam bilimi veya semantik denir.


anlambilim, dijital iş istihbaratı

Anlambilim, gösterge biliminin bir alt dalıdır. Bu bilime ait bazı kavramlar konunun anlaşılması bakımından önem arz etmektedir:

Gösterge; kendisinden başka bir şeye işaret eden, başka bir şeyin temsili olan ve yorumlanabilen her türlü cisim, durum veya olaydır.

Boyutları

  1. Görüngü

Görüngü, göstergenin işaret ettiği olgudur. Dilsel olarak bütün kelimeler birer görüngüdür ve iletişimde bir imgeyi aktarmak için kullanılan görüngü, içeriği (anlamı) taşıyan unsurdur.

Birbirinden farklı görüngüler eş anlamlı kelimelerin olmadığı durumda da aynı içeriği taşıyabilirler. Örneğin ifade olarak “İstanbul” ile “Türkiye’nin kalbi” görüngüleri, aynı içeriğe sahip olsalar da vurguları farklıdır.

İmge; göstergeye ait olan anlamdır yani gösterilendir. Göstergenin içeriği ve değeri de bu boyuttadır. Görüngülerde olduğu gibi, birden fazla imge tek bir görüngüye ait olabilir. Bu durumda görüngü çokanlamlıdır.

Kısaca harfler (okunan, yazılan) ve sesler (duyulan, söylenen) görüngü boyutuyken; ima edilen ve zihinde canlanan ise imge boyutudur.

Semantiğin Kapsamı

Dil biliminin alt alanı olan semantik, dilsel göstergelerin anlamını araştırır.

Dilsel göstergeler sözlü ve yazılı biçimlerle ilgili olan bütün ifadelerdir. Bu bağlamda morfemler (biçim birimi) en küçük göstergelerdir. Daha büyük göstergeler kelimelerdir, bunu ise cümleler, cümleler ve metinler takip eder. Bütün bu birimler “gösterge” görevini yerine getirir. Aslında dilbilimsel semantiğin araştırma nesnesi morfem ve kelimelerdir.

Semantiğin Türleri

Yeterliliğe dair herhangi bir iddiaya sahip olmak için semantik teori en az üç koşulu yerine getirmelidir: 1- Herhangi bir dil için kelime anlamının ve cümle anlamının doğası bilinmeli ve bunlar arasındaki ilişkinin doğası açıklanmalıdır. 2- Kelime veya cümle olarak dilin farklı formlarındaki belirsizlik (müphemiyet) öngörülebilir olmalıdır. 3- Bir dilin kelimeleri ve cümleleri arasındaki sistematik ilişki karakterize edilmeli ve açıklanabilmelidir. Bir başka deyişle zıtlıkların, gerektirimlerin, mantıksal içeriklerin, eş anlamlılığın vb. bağının sarih bir tarifi verilmelidir.[1]


anlambilim, dijital iş istihbaratı

Bilişim bilimi içerisinde semantik

Bilişim bilimi içerisinde semantik, mantıksal semantiğin uygulamasıdır. Burada biçimsel programlama dilleri için söz diziminin yanı sıra biçimsel bir semantik tanımlanmaktadır. Bu semantik öngörülebilirlik (hesaplanabilirlik) kuramı, hesap karmaşıklığı kuramı ve özellikle de bilgisayar programlarının doğrulanması (kusursuzluk) alanlarındaki kullanımlarda bulunmaktadır.

Dijital İş İstihbaratında Semantik

Veri işleme yoluyla bilgi ortaya çıkaran iş istihbaratı araçları; yazılı, görsel, işitsel araçlardan birçok şekilde yararlanır.

Duygu Analizinde (Sentiment Analysis) Semantik

Duygu analizi, birtakım yollarla hedef kişinin veya kitlenin duygu durumunun ortaya çıkarılmasıdır. Bu analiz metodunda doğal dil işleme (NLP: Natural Language Processing) önemli bir yere sahiptir. Yazılı veya yazıya dökülen materyallerde anlamların nereye gittiği belli kriterlere göre değerlendirilir.

Türkçe duygu analizlerinde en çok karşılaşılan sorunların başında ironiler gelmektedir. Dildeki mecazların fazlalığı, analiz yapan makinelerin birçok kez yanılmasına sebep olur. Örneğin “Ekonomi bu yatırımlardan sonra patlayacak.” cümlesinde tek başına “patlamak” fiili anlamsal açıdan olumsuz çağrışım yapsa cümle içindeki kullanımı ekonominin yükselişe geçeceğini gösterir ki bu da olumlu anlama sahiptir.

Sosyal Medya Analizlerinde Semantik

Sosyal ağlarda üretilen içerikler insan bazında olduğu gibi yer, zaman bakımından da yapılan analizlerin konusudur. İçeriklerin duygu durumu, kullanılan ifadelere göre yorumlanır ve kapsamlı bir analiz meydana gelir.

Referanslar

[1] Ruth M. Kempson, Semantic Theory, Cambridge University Press, New York, 1992, s. 4.

 

Exit mobile version