DataKapital Blog

Duygulara Göre İnsanların Yüz Rengi Değişseydi Ne Olurdu?

Sentiment analiz, Sosyal medydanın toplumsal etkisi

Sentiment Analiz dediğimiz duygu analizi birçok araştırmada kullanılan önemli bir metottur. Duygu analizinin kullanıldığı yerlere siyasi, ekonomik, kültürel analiz yapan yazılım araçları örnek verilebilir. Örneğin onemilliontweetmap adlı bir internet sitesi atılan tweet’lerin duygu durumuna göre bölgeleri renklere ayırmaktadır. Buna benzer farklı yollar da vardır. Peki farklı bir soru soralım: İnsanların yüz rengi de duygu durumuna göre değişseydi ne olurdu?



Zihin – Yüz Refleksi İlişkisi

Bilinç dediğimiz olgu insanın derinliklerinde, insanın davranışlarında temel öneme sahip bir yapıdır. Bugün hala net olarak tanımlanmış bir yapı olmasa da bilincin oluşumunda birçok farklı etken mevcuttur. Geçmişimiz, doğal veya arkadaş çevremiz, yaşadığımız yer, tercihlerimiz… hepsinin davranışlar üzerinde etkisi vardır.

Bireyler günlük hayatta hislerine güvenmeyi pek tercih etmezler. Hâlbuki herkesin uzman olduğu bazı şeyler vardır. Mesela yakınlarımızın yüzlerini okuyabiliriz. Onların yüzünde ters giden bir şey olduğunu hemen anlarız. Fakat bunu nereden anladığımızı bilmeyiz. Özetle hayatımızın büyük kısmını sürdürmemizi sağlayan refleksler, hareketler ve kararlar buradan geliyor. “Bizim şuurumuzun, hayatımıza katkısı çok azdır. Genellikle şuursuz zihnimiz üzerinden yaşıyoruz.”[1] Dolayısıyla duygularımızın oluşumunda zihnimizin etkisi kısıtlı haldedir.

Beyin – Bilinçaltı İlişkisi

İnsan beyni 10 milyar sinir hücresinden ve 60 trilyon sinaps bağlantısından oluşur. Buradan onun son derece karmaşık ve etkin bir yapı olduğu anlaşılır.[1] Beyin homojen değildir, birçok bölge ve alan vardır, duyguların ve davranışların oluşumunda önemli bir yere sahiptir. Fakat beynin davranışlar üzerindeki etkisi bugüne kadar tam manasıyla çözülememiştir.

Beyin – bilinçaltı ilişkisinin yanında insanın nedeni tam manasıyla açıklanamayan arzuları da bulunur. Bu arzular insanı rasyonel karar vermekten uzaklaştırabilir. Hatta bu sebepten insan davranışları arasında doğrusal bir ilişki yakalamak mümkün değildir.

Kısaca; bilinç, bilinçaltı, beyin, arzular hepsi birden insan davranışları üzerinde etkilidir. Davranışlar – duygular insanın yüzüne yansır.  



Toplumsal Açıdan Duygu Etkileşimi

İnsanlar duygusal değişimlerden etkilenen bir yapıya sahiptir. Bu konu <Sosyal Medyada Duygu Etkileşimi> yazısında ele alınmıştı. Buna göre sosyal medya toplumda itici bir güce sahiptir. Ayrıca insanlar bir fobi denecek seviyede internete bağlı hale gelmiştir. Yani insanlar vakitlerinin büyük kısmını etkileşimin yüksek olduğu sanal ortamlarda geçirmektedir.

Yüz İfadesinin Değişimine Göre Varsayımlar

1. Sanal ortamdan dolayı değişen renkler:

İnsanların yüzleri sosyal medyadan dolayı ruh hallerine göre değişirse yerleşim yerlerine göre farklı renkler oluşabilir. Örneğin doğal afetin olduğu bir yerde insanların yüzleri kırmızı olacaktır.

2. İnsanların birbiri ile teması:

Belli sayıda yüz internetten kaynaklı olarak renk değişimine uğrasa da bunun uzantısı olarak geriye kalanlar renkli yüzlerle karşılaşmaktan farklı renklere bürünebilirler.

3. İnternetin olmadığı bir durumda:

İnternet erişiminin olmadığı bir yer hemen hemen hiç kalmadı diye bilinse de bugün dünyanın birçok noktasında halen internete erişimi bulunmayan veya kısıtlı erişime sahip insanlar vardır. Bu durumda etkileşim sanal yollardan çok yüz yüze devam eder.

4. Küresel duygu salgınları:

Covid-19 salgınında insanların birbiri ile teması sonucu tüm dünyada Çin’in bir şehrinden çıkan virüsün tüm ülkelere yayıldığı görüldü. Bu durum dünya büyük olsa da insanların birbiri ile temas halinde olduğunu gösterdi. Bulaşıcı duygular ile de derin bir mutsuzluk yaşayan bölgelerden dünyaya olumsuz duygular yayılabilir. Bu durumun tersi de olabilir. Yani mutlu bir yerden dünyaya sevinç duygusu da yayılabilir. Fakat modern toplumda depresyona varan olumsuz haller baskın geldiğinden harita genelde kırmızı olacaktır.

5. Zıt duygular karşılaşırsa:

Karşıt duyguların birbiri ile karşılaştığı hallerde de duyguların yoğunluğuna göre yayılma devam edebilir. İkinci bir ihtimalle renkler tonlara göre değişebilir yani yüzlerce renk sokakta görülebilir.

6. Duyguların değişkenliği:

Duygular çok güçlü yaşansa da bir insana sürekli olarak yapışık değildir. Yani insanlar sürekli olarak ne mutlu ne de mutsuzdurlar. Dünyadaki duygu haritasının renkleri böylece devamlı olarak değişecektir.



Referanslar:

[1] TAN, Aysel, BİR BİLGİ KAYNAĞI OLARAK DUYGU-AKIL İLİŞKİSİ, ATLAS ULUSAL SOSYAL BİLİMLER DERGİSİ, Şubat 2021.

Exit mobile version