DataKapital Blog

Eğitim Teknolojilerine Yapılan Yatırımlar Artıyor

Eğitim Teknolojileri Yatırımları

Pandemi sonrasında öğretim alışkanlıkları global çapta değişkenlik gösterdi. 186 ülkeden 1.2 milyardan fazla çocuk okula sınıflarında devam edemedi. Bu süreçteki en güçlü alternatif uzaktan eğitim oldu. Eğitim teknolojilerine pandemi sonrasında yapılan yatırımlarda da artış yaşandı.

Ülkelerin vaka sayıları ve aldıkları tedbirlere göre farklılık gösteren alternatif eğitim sistemleri arayışlarındaki ortak nokta uzaktan eğitim. Fakat daha öncesinde uzaktan eğitime artan bir yatırım söz konusu. 2018’te eğitim teknolojilerine toplam 16.34 milyar dolar yatırım yapıldı. 2019’ta ise eğitim teknolojilerine yapılan yatırım 18.66 milyar dolara ulaştı. Özellikle son beş yıl içinde ivme kazanan eğitim teknoloji yatırımlarına 2020 rekorla başladı. Crunchbase’in verilerine göre 2020’de Ocak’tan Temmuz’a kadar alınan yatırımlar son 5 yıl içinde en üst seviyeye ulaşarak 4.1 milyar doları buldu. Geçen yılın aynı dönemlerine kıyasla 1.5 milyar dolar artış olduğu göze çarpıyor. 2020’ye en yakın yıl yapılan 427 sözleşme ve yatırılan 4 milyar dolarla 2018. 2020’de yine aynı zaman diliminde yapılan sözleşme sayısı ise 279. 2020’deki yükselişin sebebinin alışılagelmiş eğitim sisteminde oluşan sorunlar dolayısıyla pandemi olduğu net bir şekilde görülmekte.

Pandemi sebebiyle değiştirilen eğitim metotlarında çokça kullanılan Zoom’un borsa değerinde artış gözlendi. Zoom’un 2020 başında 66 dolar olan hissesi Ekim ayında 568 doları gördü. Alibaba’nın uzaktan eğitim için çözümü olan ‘’DingTalk’’ ise yıl boyunca, geniş çapta uzaktan çalışmayı desteklemek üzere, geliştirildi. Geçtiğimiz aylarda Dingtalk iki saat içinde Alibaba Cloud’ın 100.000’den fazla bulut sunucusunu kullandı. Bu sayede hızlı kapasite arttırımında yeni bir rekor kırıldı.

İki Çin ve bir Hint firması 2020’de totalde 2.4 milyar dolar yatırım aldı. Yuanfudao isimli K-12 öğrencilere online kurs ve ödev desteği sunan Çinli firma aldığı yatırımlar neticesinde değerini 7.8 milyar dolara çıkarmayı başardı*. Zuoyebang isimli  Yuanfudao’ya yakın hedef kitlesi ve amaçları olan Çinli firma ise aldığı yatırımlar neticesinde değerini 6.5 milyar dolara yükseltti*. Son olarak BYJU isimli yine K-12 öğrencileri hedefleyen firma küresel yatırım şirketi BOND’dan 750 milyon dolar yatırım alarak 10.5 milyar dolar değere ulaştı.

Eğitim teknolojileri sektöründe 250’ye yakın seed stage firma bu sene yatırımcıyla buluştu. Ayrıca en fazla eğitim teknolojileri üreten bölge 180’e yakın firmayla Kuzey Amerika. Devamında 150’ye yakın firma ile Asya ve 110’a yakın firmayla Avrupa gelmekte. Yukarıda belirttiğimiz sayılardan da anlaşılacağı üzere 2020 boyunca eğitim teknolojileri firmalarına en çok yatırım alan bölge Asya oldu. Bu sene boyunca yapılan toplam yatırımın %68’i Asya bölgesindeki firmalar arasında dağılmış gözüküyor.

Exit mobile version