DataKapital Blog

Pandemi Büyük Teknoloji Firmalarının Büyümesini Hızlandırdı

Facebook ve Teknoloji Devleri

Covid-19’dan önce de hatırı sayılır bir büyüklükte olan teknoloji endüstrisi pandemide devasa boyutlara ulaştı. Wall Street Journal’ın verilerine göre 5 büyük teknoloji devi ( Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Facebook)  toplam karlarını %24 arttırdı. Bu büyümenin yanında şirketler kadrolarını genişletti. Sadece Amazon bu sene 500.000 yeni işe alım yaptı.

Pandemi dönemi çoğu şirketin home-office çalışma modeline geçmesiyle beraber tablet, laptop gibi teknolojik cihazların kullanımı arttı. Sektörün lider markalarından Apple sene içerisinde   geçen yıla oranla özellikle 2020’nin dördünce çeyreğinde %50 daha çok satış yaptı. Sene içerisinde iki yeni Macbook lansmanı yapan firma aynı zamanda yılın dördüncü çeyreğinde yeni Macbook Air ve 13.3 inç Macbook Pro modellerinde kendi işlemci çözümünü kullanacağını duyurdu.  M1 adıyla tanıtılan Apple’ın yeni işlemci çözümü 5nm teknolojisi, sektörde fark yaratan enerji tasarrufu gibi özellikleri ile bu sene teknoloji sektöründe büyük yankı uyandırdı. Gelen olumlu tepkilerin satışlara da yansıdığını söylemek mümkün.

Pandemi dönemi evde geçirilen zamanlarda en çok kullanılan ürünlerin sahiplerinden biri de Microsoft’tu. Konsolların çok fazla sattığı bu dönemde Xbox’ın da satış rakamları üst seviyelerdeydi. Eğitimde de çok fazla kullanılan Zoom’un en büyük alternatiflerinden Microsoft Teams ise yıl içinde en çok kullanılan uygulamalardandı. Yıl içinde 125 milyona yakın günlük kullanıcı sayısına ulaşan Microsoft Teams uzaktan eğitim için kullanılan önemli uygulamalardan.

Pandeminin etkilediği alanlardan biri de online alışverişti. Sektörün liderlerinden Amazon  2019’a oranla gelirini %38 arttırarak 386,1 milyar dolara çıkardı. 500.000 işçi alımıyla beraber toplam çalışan sayısı 1,3 milyon olan Amazon ileriki dönemlerde en fazla ABD’li işçiye sahip olarak Walmart’ı geçebilir.

Evde geçirilen zamanın artmasıyla gelirleri artan bir başka firma da Alphabet oldu. Reklam gelirleri yılın ilk çeyreğinde düşse de son çeyreğine doğru 50 milyar dolara yaklaştı. Şirket Youtube’daki reklam kullanımının artmasının buna büyük derecede etkisi olduğunu açıkladı. 2020’nin üçüncü çeyreğinde reklam gelirleri 35 milyar dolardan fazla olan şirketin insanların artan internet ve bununla beraber Google kullanımının olumlu yönde etkisi olduğu düşünülüyor.

Pandemiden önce de en büyük sosyal ağ olan Facebook, 2020 yılı itibari ile de günlük platformlarının kullanımlarının arttığını açıkladı. Facebook’un sahip olduğu platformların günlük ziyaretçi sayıları yılın son çeyreğine doğru 2.5 milyara ulaştı. Instagram’da yeni yayınladığı online alışveriş gibi özellikler de buna katkı sağladı.

Exit mobile version