DataKapital Blog

Facebook’un Sadece Adı Mı Değişti? | Meta ve Metaverse

Facebook Neden Metaverse Oldu?

Geçtiğimiz günlerde Facebook’un CEO’su Mark Zuckerberg “Facebook Connect 2021” adlı etkinlikte şirketin ismi ve yeni planları hakkında bir dizi önemli açıklamada bulundu. Zuckerberg; Facebook, WhatsApp, Instagram, Oculus ve Messenger platformlarının “Meta” adlı yeni çatı şirket altına girdiğini açıkladı.[1]

İsim Değişikliğinin Nedeni

Facebook’un sadece bir sosyal medya şirketi olarak görüldüğünü belirten Zuckerberg, şirketin birçok alana odaklandığını fakat Facebook isminin tek başına bu alanları temsil etmesinin mümkün olmadığını söyledi. [2]

Bunun dışında değişimde özellikle son birkaç yıldaki Cambridge Analytica olayı, Facebook veri skandalları gibi olumsuz durumların etkili olabileceği belirtilmekle beraber yeni neslin gözünde Facebook’un isminin orta veya ileri yaştaki insanların kullandığı bir uygulama olması[3] ve çatı şirketin isminin Facebook olması durumunda bu olumsuz etkinin diğer şirketlerin imajını da etkileyebileceği fikirleri de birçok yerde konuşulmakta.

Çatı Şirket Meta Hangi Şirketleri ve Uygulamaları Barındırıyor?

Meta şu anda Facebook App, WhatsApp, Instagram, Messenger, Oculus, Workplace, Novi, Portal’ı bünyesinde barındırıyor.

Facebook Uygulaması Artık Olmayacak Mı?

Facebook’un yeni adının “Meta” olarak değiştirilmesi uygulamanın varlığının devam edip etmeyeceği hakkında bazı kafa karışıklıklarına yol açtı. Fakat bu değişim sadece çatı isminde oldu. Önceden çatı şirketin adı Facebook iken uygulamanın adı Facebook App olarak ayrılıyordu ve şirket ismi uygulama ile özdeşleşmişti.

Şimdi ise çatı şirketin adı “Meta”, uygulamanın adı da “Facebook”.

Metaverse Nedir?

Kelime anlamı gerçeğe yakın sanal dünya denebilecek Metaverse bundan sonra teknolojik bir devrim sayılan sanal dünyanın Meta açısından yeni adı oldu. Şirket, Metaverse adını verdiği sanal dünyanın geleneksel internetin yerine geçeceğini hedeflediğini açıkladı.

Artırılmış Gerçeklik (AR) ve Sanal Gerçeklik (VR) teknolojilerini birleştiren Metaverse, kullanıcılara sanal dünyada birçok şeyi gerçekleştirme imkânı veriyor. Bu imkânlar sadece sanal dünyada seyahat etmek, insanlarla vakit geçirmek değil; kurumsal amaçlarla da kullanılabilecek.

Covid-19 salgını ile okullarda, üniversitelerde, iş dünyasında ve buna benzer yerlerde kullanılan Zoom Meetings, Google Meets, Microsoft Teams gibi uygulamalar görüşmelerin sadece yüz yüze değil çevrimiçi de yapılabileceğini tüm dünyaya gösterdi. İşte bu mantığın sanal gerçeklik hali Metaverse de bu etkileşimi VR ve AR ile güçlendirme hedefi taşıyor.

Metaverse insanların yalnızca başka ortama sanal olarak gidebileceği bir uygulama değil. Sosyal medyanın devi olan Meta (eski adıyla Facebook Inc.), sanal gerçeklik ile sosyalleşmenin de yeni boyutlara ulaşacağını açıkladı. Hâlihazırda Instagram, Facebook, WhatsApp, Messenger gibi uygulamalardan dolayı sosyal medya adına altyapısı devasa boyutta olan şirketin bunu gerçekleştirmesi zor görünmüyor.

Bu gelişmelerin ötesinde Metaverse ile NBA maçı izlemek, başkasının sizi bir ortama davet etmesi, kullanıcıların Avatar oluşturması, kullanıcıların birbirine arkadaşlık isteği göndermesi mümkün olacak.[4]

Mark Zuckerberg açıklamasında ayrıca Metaverse ile gelecek on yılda bir milyar insana ulaşma, yüz milyarlarca dolar büyüklükteki dijital ticarete ev sahipliği yapma, milyonlarca geliştiriciye iş desteği sağlama hedeflerinin olduğunu söyledi.[5]

Metaverse Tanıtım

Twitter’da Meta (@Meta) hesabındaki tanıtım videosunda Metaverse’ün yapabilecekleri anlatılırken bilim kurgu yazarı Arthur A. Clarke’ın 1964 yılında internet hakkında yaptığı konuşmadan yaptığı alıntı; Metaverse’ün, daha geniş anlamda sanal gerçeklik ve ilerisinin eskiden gelen bir yenilik çizgisinde hareket ettiğini gösteriyor:

Arthur A. Clarke sözleri
“One day we may have brain surgeons in Edinburgh operating on patients in New Zealand.”– Arthur A. Clarke

Sonuç Olarak:

Facebook şirketinin değişimi ve şirketin sanal gerçeklik planını açılamasının ardından teknoloji dünyasının gündeminde olan gelişmeler uzun süre daha konuşulacak gibi görünüyor.

[1] Everything Facebook revealed about the Metaverse in 11 minutes | CNET | YouTube

[2] Facebook’un yeni ismi ve logosu açıklandı! | ShiftDelete.Net

[3] Facebook, adını neden Meta yaptı? Metaverse nedir? (Gece yarısı acil video) | Hakkı Alkan | YouTube

[4] Facebook sanal evrenini duyurdu: Metaverse | ShiftDelete.Net

[5] Facebook changes company name to Meta | Salvador Rodriguez | CNBC

Exit mobile version