DataKapital Blog

ABD’de Pandemi Nedeniyle Emekliliğe Başvuru Sayısı Arttı

Covid ABD Emeklilik

Covid-19 Pandemisi dünyayı pek çok açıdan etkiledi. Pandemi’nin büyük ölçekli sonuçları olduğu kadar bireysel yaşama da etki ettiğini söylemek mümkün. Pandemi boyunca emekliliğe olan talep artışı buna bir örnek. Pandemi boyunca ABD’de emeklilik başvuruları arttı. İş gücündeki bu azalmanın ileriki yıllarda ekonomik büyümeye etki edeceği düşünülüyor.

Gündelik yaşamı sekteye uğratan Pandemi insanların işe gitme motivasyonlarında azalmaya sebep oldu. Kalabalık ortamlardan kaçınmak ve Pandemi’nin bunaltıcı atmosferini evinde geçirmek isteyen insanlar emekliliği tercih etti. Labor Department via Federal Reserve verilerine göre ABD’de iş gücüne katılım 55 yaşının üstündeki bireylerde 2020 itibariyle %38 seviyelerini gördü. İlerleyen süreçte insanların Pandemi şartlarına alışmasıyla beraber bu oranın arttığı dikkat çekmekte. 2020’nin ortalarına doğru 55 yaşın üstündekilerin iş gücüne katılım oranı %39’a çıktı.  2021’e doğru ise tekrardan düştüğü görülüyor.

Oxford Economics’in önde gelen ekonomistlerinden Lydia Boussour’a göre Covid-19’un daha yaşlı insanlarda oluşturduğu ciddi risk, bu sınıf gurubundaki insanların işe devam etmelerini caydırdı. Devlet yetkililerinin yaş ilerledikçe riskin artacağı yönündeki uyarılarının da buna etkisi olduğunu söylemek mümkün.

İşten emekli olan çoğu işçinin sağlık krizi diyebileceğimiz bu olay bitene kadar geri işe döneceğini söylemek şu an için mümkün değil. Pandemi’nin başlangıcından beri ABD’de 2.4 milyon işçi emekli oldu. Bu sayı 2019’da emekli olanların iki katından daha fazla. Hali hazırda her geçen yıl yükselen bu sayı Pandemi ile beraber dramatik derecede arttı. Ayrıca araştırmalara göre işten emekli olan bu insanların birikimleri çok fazla değil. Bu durumun Medicaid’e ve yaşlı yardım programlarına talebi arttıracağı düşünülüyor.

Pandemi boyunca işten çıkarılmaların da arttığını göz önüne aldığımızda emeklilik aynı zamanda bazı bireyler için zorunluluğu dönüşmüş olabilir. İşten çıkarılmış yaşlı bireylerin ise tekrardan iş bulma olasılığı geçen yıla oranla düştü. İş bulma arayışında olan yaşlı bireylerin genç iş arayanlara karşı iş bulma olasılıkları yok denecek kadar az. 55-64 yaş arasında işsiz olan fakat emekli olmayı tercih etmeyen ABD vatandaşlarının Çalışma Bakanlık’ının yayınladığı verilere göre ortalama işsizlik süresi geçen yıl Şubat ayında  25,9 haftaydı. Bu sayı 2021 Şubat ayında 32,5 hafta oldu.

Exit mobile version