DataKapital Blog

Oligopol

Oligopol Nedir

Oligopol piyasa, az sayıda firmanın bulunduğu piyasa türüdür. Bu piyasada firma sayısının az olması firmaların birbirlerinden üretim, reklam, fiyat gibi konularda etkilenmesine sebep olur. Bu durum ‘karşılıklı bağımlılık’ olarak adlandırılır. Bu tip piyasalarda monopol piyasada olduğu gibi yüksek giriş engelleri vardır. iyasada üretilen ürün, tam rekabet piyasasında olduğu gibi homojen, monopol piyasada olduğu gibi farklılaştırılmış mal olabilir.  Az sayıda firmanın homojen bir malı ürettiği ve sattığı piyasaya ‘Saf Oligopol’ denir. Ham petrol üretimi saf oligopole örnek verilebilir. Aynı şekilde az sayıda firmanın farklılaştırılmış mal ürettiği piyasaya ise ‘Farklılaştırılmış Oligopol’ denir. Bilgisayar, otomobil vb. ürünlerin üretimi ise bu tip piyasaya örnek oluşturur.

Bu piyasalarda bir firmanın fiyat-üretim konusunda aldığı bir karara rakip firmalar çok farklı şekilde tepkiler verebilirler. Örneğin bir televizyon firması ürettiği malın fiyatını düşürürse, diğer rakip firmalar bu karara çeşitli şekillerde karşılık verebilirler. Bunlar;

Rakiplerin bu şekilde birden fazla yol ile tepki vermeleri mümkün olduğundan ve tüm bu tepkileri kapsayan genel bir eksik rekabet teorisi geliştirmek mümkün olmadığından, her bir tepki için farklı bir model geliştirilmiştir. Firmaların fiyat-üretim konusunda birlikte hareket etmelerine ‘anlaşmalı oligopol’, birlikte hareket etmemelerine de ‘anlaşmasız oligopol’ denir.

Anlaşmasız Oligopol Modelleri

Anlaşmalı Oligopol Modelleri

Eksik rekabet piyasalarının toplumsal refah düzeyine etkisi konusunda iktisatçılar arasında bir fikir birliği yoktur. Bir kısım iktisatçılar bu tip piyasaların iktisadi büyümeyi hızlandırdığını ve toplumsal refah düzeyini arttırdığını ifade ederken buna karşıt görüştekiler piyasa giriş çıkışlarının kapalı olması nedeniyle verimli firmaların ve teknolojilerin piyasadan dışlandığını iddia eder.

Exit mobile version