DataKapital Blog

Oyun Sektörü Pandemi ile Birlikte Yükselişe Geçti

Oyun Endüstrisi Yükselişte

Pandemi ile birlikte evde daha fazla vakit geçiren insanların eğlenmek için yöneldikleri alanlardan biri de oyunlar oldu. Oyunlarla insanlar, pandeminin boğucu atmosferinden ayrılıp bir nebze nefes alma fırsatına erişiyor. Oyun sektörü de insanların bu tutumuna bağlı olarak yükselişini sürdürmeye devam etmekte.

Milyar dolarlık hacme sahip olan oyun endüstrisi pandemi sonrasında değerini çok daha yüksek seviyelere çıkardı.  Pandemi ile birlikte evde daha fazla vakti olan, dizi ve filmlerden bunalan, başka uğraş arayan insanlar oyunlara yönelmiş durumda. Hali hazırda oyunlarla tanışmış insanların da oyunlarla daha fazla vakit geçirdiği gözlenmekte. Covid-19’un Mart 2020’de hayatımıza girmesiyle birlikte video oyunlardaki satışların dünya çapında yüzde 60 artması da bu durumu kanıtlıyor.

Market değeri günümüzde 150 milyar dolardan fazla olan oyun endüstrisinin 2023’te 200 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Sektör içerisinde ise mobil oyunların oranı azımsanmayacak derecede yüksek. Günümüzde konsolu olan insandan çok daha fazla akıllı telefon sahibi insan bulunmakta. Gelişen telefon teknolojisiyle beraber akıllı telefonların çalıştırabileceği oyun yelpazesi de genişliyor. 2020’de telefonuyla oyun oynayan insanların sayısı bilgisayarıyla oyun oynayanlardan çok daha fazla. Mobil oyun oynayan insan sayısı gün geçtikçe büyümeye devam ediyor. 2020’de mobil oyunların indirilme sayıları Mart’ta Ocak’tan yüzde 30 daha fazla. Bu artış pandemi dolayısıyla daha da hızlanmış görünmekte.

Oyun sektörü tek başına gelişen bir sektör değil; oyun bilgisayarı, konsolu gibi sektörler ile beraber ilerleyişini sürdürmekte. Pandeminin oyun satışları üzerine etkisinin yanı sıra beraberinde gelişen sektörlere de etkisi yadsınamaz durumda. Örneğin oyun bilgisayarı donanımı satışları geçen yıla oranla yüzde 10 arttı. Sony’nin ve Microsoft’un 2020 sonunda yeni jenerasyon konsollarını duyuracağı bilinmesine rağmen konsol satışlarındaki artış devam etti. Geçtiğimiz sene satın alınan tüm konsol türlerinde 2019’a oranla yüzde 42’lik artış gözlendi. En çok satılan konsol ise Nintendo Switch oldu.

Ülkemizde ise yeni yıl ile beraber konsol vergilerinin tekrardan düşürülmesi sonucu konsol alımlarında artış bekleniyor. Nvidia ile Turkcell’in anlaşması sonucu Nvidia Geforce Now powered by Gameplus’la Türkiye’deki oyuncular da Cloud Gaming ile tanışacak. Oyunlar için gereken donanımların ülkemizdeki fiyatları dolayısıyla satın alımında güçlük yaşayan oyuncular Cloud Gaming teknolojisi ile bu sorunu bir nebze çözebilir.

Exit mobile version