DataKapital Blog

Starbucks Boykotu Gerçekten İşe Yarıyor Mu?

Starbucks boykotu, İsrail’in Gazze’deki sivillere yönelik saldırılarının tırmanmasının ardından bazı çok uluslu şirketlerin işgale destek vermesi ile başladı. Starbucks’ın bu süreçte özellikle öne çıkması ve küresel boykotun bu firmaya yönelmesi ise uzayan bir sendika çekişmesi ve sürecin kötü kriz yönetimi neticesinde oldu. Starbucks içerisinde en örgütlü sendika olan Starbucks Workers United sendikası, Filistin’e destek veren paylaşımlarda ve açıklamalarda bulundu. Starbucks yönetimi ise bunun firmanın imajına zarar vereceği gerekçesiyle konuyu doğrudan hukuki sürece taşıyarak sendikayı dava etti. Karşılıklı dava süreçlerinin devam ederken sendika-işveren çekişmesi şu anda en yüksek tansiyonla devam ediyor. Buna bağlı olarakta boykot sürecinde spot ışıkları Starbuck’ın üzerinden çevrilmiyor.

Peki boykot gerçekten şirkete zarar veriyor mu? Bu konu farklı ölçeklerden tartışılmaya devam ederken. Boykotun yoğunlaştığı son birkaç ayda Starbucks hisseleri Nasdaq ralli yapmasına rağmen değer kaybetti. Burada endekse göre de beklenmedik ve yüksek kayıplar boykotla ilişkilendirilirken, bazı Twitter kullanıcıları bu değer kaybının kahve fiyatında artan oynaklığın ve ani yükselişlerin neticesinde gerçekleştiğini söylediler. Datakapital olarak her iki iddianın da testi için değişimi baz alan veri setleri üzerinden bir korelasyon çalışması yaptık.

Bu çalışmanın ana fikri, Starbucks hisselerinin değişimi ile öncelikle kahve fiyatları değişimi arasındaki korelasyonu daha sonra da yine hisselerle Nasdaq’daki fiyatların değişimi arasındaki korelasyonu bularak hangi ilişkinin daha güçlü olduğunu test etmektir. Normal dönemdeki korelasyon sonuçları bize Starbucks hisselerinin hangi değişkenle daha ilişki olduğu bilgisini verecek. Bu durumda eğer kahve fiyatları ile hisseler arasında ilişki yoksa mevcut kayıpların emtia fiyatlarından farklı bir konu olduğu ortaya çıkacaktır ve buna ek olarak Nasdaq’la orta vade de ilişki varsa, şu anki şiddetli ters yönlü ilişki bize fiyat değişiminin yeni ve beklenmedik faktörlerle ilgili olduğu bilgisini verecektir.

Starbucks Korelasyonları – 2023 excel dosyasında 8 Haziran – 7 Aralık tarihleri arasındaki fiyat değişim veri setini görebilirsiniz. Bu veri setinin normal dağıldığını tespit ettik ve Pearson korelasyon uyguladık. Çıkan sonuçlara göre Starbucks hisse fiyatları değişimi ile kahve fiyatları arasındaki değişim arasında -0,0043057 değeri ile ilişki tespit edilemezken, Nasdaq endeksinin değişimi ile Starbucks hisse fiyatları değişimi arasında 0,40128 orta düzey ilişki tespit edildi.

Starbucks hisseleri değer kaybediyor.

Kahve fiyatları ile ilişkisizlik ve Nasdaq’la ilişki doğrulandığına göre boykot sürecinde eğer Starbucks boykottan ya da bilmediğimiz başka bir değişkende etkilenmediyse Nasdaq’la ilişkinin korunması beklenirdi. Ancak geçtiğimiz 2 ayda durum tam tersine dönmüş:

Starbucks hisseleri

Kasım’dan bu yana Nasdaq ralli yaparken (neredeyse %20’den fazla), Starbucks hisseleri yerinde sayıyor hatta değer kaybediyor. İlişki Aralık’ta daha da hızlı bozuluyor. Nasdaq %6’dan fazla yükselirken, Starbucks bu ayda %6 değer kaybetmiş yani ilişki neredeyse tamamen ters yönlü.

Bu durumda;

1-)Değer kaybının kahve fiyatları ile alakalı olmadığı çünkü orta dönemde kahve fiyatları ile korelasyon olmadığı.

2-) Nasdaq’la orta vade de ilişki olmasına rağmen bu ilişkinin son iki ayda çok hızlı bir biçimde bozulduğu ve farklılaştığı.

3-)İlk iki bilgiye dayanarak Starbucks hisselerinin değer kaybında son iki ayda yaşanan kritik bir değişkenin etkili olduğu ve bunun muhtemelen boykotla ilgili olduğu sonucuna varılabilir.

Yine de son yargı ile ilgili temkinli konuşmak gerekir neticede :

İlişkisellik ve nedensellik

Exit mobile version