DataKapital Blog

Yapay Zekânın Gözetleme Sistemlerinde Kullanılması

Güvenlik otomasyonları, otonom kameralar

Yapay zekâ hayatın birçok alanına girmiş ve hayatımızı etkileyen temel unsurlardan biri olmuştur. Bu alanlardan biri ise güvenliktir. Devletler gözetleme sistemlerini YZ ile entegre etmeye başlamıştır. Ayrıca devletler ve şirketler uluslararası alanda satış yaparak bu alandaki etkinliğini artırmaktadır. Birçok devlet başkanı ve önemli iş insanı da bu konuya dikkat çekmekte, gözetleme endüstrisine hükmedenin dünyaya hükmedeceğini söylemektedirler.

Yapay zekâ kullanan sistemler o denli gelişmiştir ki bir şehirdeki suçların gerçekleşme oranı ve yeri %90 oranıyla tahmin edilebilir hale gelmiştir. Yapay zekâ sistemlerinin güvenlik sağlama amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından kullanılması suçların önlenmesi bakımından yararlar sağlasa da veri toplamanın yüksek seviyede olması bazı tedirginliklere sebep olmuştur.

Yapay zekâ güvenlik güçleri tarafından yüz tanıma sistemleri, suç mahalli tespiti, bölgesel analizler başta olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır.

Yüz Tanıma Sistemlerinin Kullanılmasının Amaçları

Arananlar listesindeki kişilerin gerçek zamanlı olarak konumlarının polis tarafından bilinmesi

Kişinin kimliğinin tespiti: Buradaki kimlik tespiti kişinin yanlış bilgi verdiği durumda dahi kendisinin polis tarafından tanınmasını sağlar. Ayrıca kişinin bilinci yerinde değilse veya yaralanmışsa da yüz tanıma sistemi kimlik belirlemede kullanılabilir.

Kişinin geçmişe dönük olarak yüz bilgisinin polisin elindeki bilgilerle karşılaştırılmasını ve eşleşen bilginin olup olmadığının tespiti

Akıllı Polislik

Çin, kameraları güvenlik amacıyla en çok kullanan ülkelerin başında gelir. Hu Liu isimli Çinli bir gazeteci BBC’ye verdiği mülakatta kendisinin kameralarla sürekli izlendiğini, arkadaşlarıyla görüştükten sonra bazı yetkililer tarafından o kişilerle görüşmemesi gerektiği yönünde uyarıldığını belirtti. Bunun dışında kameradan elde edilen veriler insanların yer değiştirmelerini gözetleme amacıyla da kullanılıyor. Ayrıca Çin, yapay zekâ ile bütünleşmiş gözetleme sistemleriyle Uygurları da gözetliyor. Sincan dünyada en çok kameranın yerleştirildiği şehirlerden biri durumunda.

İngiltere de gözetim teknolojisinin en çok kullanıldığı ülkelerden biridir. Londra polisinin Temmuz ayında Oxford Circus’ta yüz tanıma sistemlerini kullanması sonucunda büyük tepkiler meydana geldi. Bunun yanında sistemin hatası sonucu polis Fransız bir öğrenci grubunu tutukladı.

Canlı Yüz Tanıma

LFR (Live Facial Recognition) kameraları belli yerlere konurlar. Buradaki görüntüler canlı olarak sisteme iletilir. Sistemde bir arama listesi vardır. Liste, polisin arama listesindeki veya hakkında mahkemece arama kararı çıkarılmış kişilerden oluşur.  Yani sistem tüm Londra’da insanların hareketlerini gözetleyen bir yapıya sahip değildir. Algoritmalar Ulusal Fizik Laboratuvarı ve Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsü tarafından test edilmektedir.

Video Gözetleme Sisteminin Pazar Payı

Statista’nın 2016-2025 arası video gözetleme endüstrisinin büyüklüğü ile ilgili yayınladığı raporda sektörün büyüklüğünün 2023’te 62.6 milyar dolar, 2025’te ise 74.6 milyar dolar olacağı tahmin edilmektedir.[6] Aynı şekilde servis olarak video gözetlemenin (video surveillance as a service (VSaaS)) büyüklüğünün 2030 yılında 71.81 milyar dolara ulaşacağı tahmin edilmektedir.

Sistemleri en çok satan ülkelerden Çin, altmıştan fazla ülkede faaliyet göstermektedir. ABD, Birleşik Krallık, Almanya, Fransa da bu alanda önemli aktörler arasındadır.

 Kitle İzlemeleri (Mass Surveillance)

AIGS (Artificial Intelligence Global Surveillance) endeksine göre dünyada 76 ülke aktif olarak kitlesel gözetim yapmaktadır. Suudi Arabistan, Çin ve Rusya kitlesel izlemeleri en fazla yapan ülkelerden üçüyken onları eyaletlere / ülkelere göre değişiklik göstermekle beraber ABD ve Avrupa ülkeleri izlemektedir.

Algoritmik Önyargılar

Yapay zekânın gözetleme teknolojisinde kullanılmasında amaç güvenlik olsa da insanlar için farklı tehlikeler baş göstermektedir. Örneğin yapay zekânın suçluların rengi, görünüşü ile ona benzeyenleri ilişkilendirme riski bulunmaktadır. Bu durumda kişinin rengi, ırkı dolayısıyla ayrımcılığa uğrama riski bulunmaktadır.

Devlet denetimi halk üstünde artsa da bu denetim kişisel yaşama müdahale edebilecek seviyelere ulaşmıştır. Sonuç olarak söz konusu sistemler güvenlik konusunda büyük faydalar sağlasa da birçok eleştiriyi beraberinde getirmiştir.

Exit mobile version