DataKapital Blog

Lockheed Martin F-35’in Üretimini Düşürdü

Lockheed Martin F-35 Üretimini Düşürdü

Amerika Birleşik Devletleri ordusunun temelini oluşturan Lockheed Martin  pazar günü yatırımcılarına 225 milyon doların gizli bir askeri projede ortaya çıkan performans sorunlarından dolayı kaybedildiğini açıkladı. Şirket, havacılık departmanının sorunun üzerinde çalışmaya devam ettiğini belirtmekle beraber detayları gizli tutuyor.

Lockheed Martin’in CFO’su Ken Possenriede “Geliştirme sözleşmemizin sonunda üretim programına dönüşeceğine, program ve performans açısından başarılı olacağına inanıyoruz.” dedi.

Lockheed Martin’in havacılık departmanı; SR-71 Blackbird ve F-117 saldırı jetinin ar-ge işlerini yürüten Skunk Works’ü içeriyor. Lockheed’in ayrıca hipersonik bir keşif uçağı üzerinde çalıştığı düşünülüyor. Amerika Birleşik Devletleri  Hava Kuvvetleri’nin yeni nesil hava hakimiyeti için tasarlanan ve gizli tutulan savaş uçağının geliştiricisi de Lockheed’in olması mümkündür.

Lockheed Martin’in CFO’su Ken Possenriede açıklamadıkları proje hakkında tüm müşterileri için harika bir proje olacağını söyledi. Ek olarak şirketin ileriye dönük işleri için güçlü gerekçelere sahip olduğunu ve bu sayede büyümeye devam edeceklerini aktardı.

Lockheed Martin’in CEO’su Jim Taiclet “Çözümün uzun vadeli potansiyeli şirket için önemli.” açıklamasında bulundu. Possenriede, Lockheed’in havacılık ve uzay bölümlerinde gizli projelere ev sahipliği yaptığını açıkladı. Possenriede Lockheed’in gizli tutulan bölümlerinin gizli tutulmayan bölümlerine göre daha hızlı büyüdüğünü söyledi.

Possenriede ayrıca Lockheed Martin ve Pentagon’un F-35 ile alakalı üretimin yeniden temellendirilmesiyle alakalı bir çalışma yürüttüklerini aktardı.  Covid-19 salgınından ve jetlerin sahip olduğu yeni teknolojiye talepten dolayı F-35’in yıllık üretim seviyesini yeniden gözden geçireceklerini söyledi. Lockheed, bu yıl 133 ila 139 adet arası F-35 teslim etmeyi planlıyor.  Yeni üretim programının detaylarını ise sonbaharda açıklamaları bekleniyor.

F-35’in içerdiği teknolojiler ileri düzeydedir. Fakat Türkiye gibi yakın hedeflere yoğun angajman ihtiyacına sahip olan ülkelerde F-35 savunma sanayi bütçelerini zorladığından ve hali hazırda stokta bulunan, nispeten uçuşları daha ucuza mal olan  hava araçlarıyla (SİHA vs.) harekatlar yapılabildiğinden dolayı kullanışsız konumdadır. Bu sebeple F-35’e karşı dünya genelinde azalan talep doğrultusunda Lockheed, Haziran ayında F-35’in önümüzdeki yıllarda üretiminin azaltılacağı açıklamasında bulundu. Pentagon’un fonlarının %10’unu alan Lockheed, yıllık gelirinin dörtte birini F-35 projesinden temin ediyor.

Exit mobile version