DataKapital Blog

Pandemi ve Turizm

Covid ve Turizm Etkileri

Covid-19 salgını insanların hayatında her şeyi etkilediği gibi tatile gitmelerinin de önündeki en büyük engellerden biri oldu. İnsanlar salgının hayatlarında oluşturduğu bunalımdan kurtularak keyifli bir tatil yapmak isteseler de virüsün sıçrama olasılığı nedeniyle 2020’de tatile gitmeye tedirgin yaklaştılar. Bu yaklaşımın turizm sektörünü derinden etkileyebilecek olması devletleri bir dizi önlem almaya itti.

Salgın döneminde zor duruma giren işletmelerin de desteklenmeleri amacıyla ‘kefaletsiz kredi, kredi faiz oranlarının devlet destekli düşürülmesi, mevcut kredilerin ödeme vadesinin uzatılması’ gibi uygulamalar yürürlüğe kondu.

Avustralya’da ve Fransa’da turizm sektörün zararının en aza düşürülmesi amacıyla dayanışma fonu oluşturuldu. Türk lirasındaki değer kaybı diğer ülkelere nazaran Türkiye’nin turizm sektöründeki daralmadan daha az etkilenmesinde önemli bir rol oynadı. Bunun yanı sıra bu sene Türkiye pandemi karşısında turizm sektörünün ayakta kalabilmesi amacıyla aldığı önlemlerden bazıları ise şu şekildeydi:

İç hat uçuşlarındaki KDV oranı 30 Haziran’a kadar yüzde 18’den yüzde 1’e indirildi,

Haziran 2020 sonuna kadar ödenmesi gereken irtifak hakkı bedelleri, ecri misil gibi ödemeler 6 ay ertelendi,

PwC raporuna göre Nisan 2020’de yürürlüğe girmesi gereken Konaklama Vergisi 2021 başına ertelendi.

Pandemi dolayısıyla hijyenin turistlerin öncelikleri arasında yükselmesiyle Türkiye’de sertifika programları başlatıldı. Ayrıca hazırlanan reklamlarda dezenfektanlı otel girişleri, az sayıda kişi bulunmasına özen gösterilen alanlar göze çarptı. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığınca hazırlanan ve pek çok dilde yayınlanan reklamlarda ferah, rahat bir tatil izlenimi verilmeye çalışıldığı fark edilmekte. Hazırlanan reklamlarda ayrıca Türkiye’de yapılabilecek tatil türleri de gösterilmekteydi. Yaz tatilinden ziyade diğer mevsimlerde de Türkiye’de yapılabilecek etkinlikler reklamlarda gösterildi.

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığının yayınladığı verilere göre 2020 Ocak ve Ekim arasında Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 13 652 641 oldu.  Bu sene en fazla harcamayı 3 milyon dolar ile Almanya’dan gelen ziyaretçiler yaptı. Türkiye’nin 2020’de turizmdeki küçülme oranı ise 1/3 oldu.

Şirket özelinde baktığımızda ise pandemi dolayısıyla batan veya yüksek derecede zarar eden birçok turizm firması bulunmakta. Norwegian Cruise Line adlı şirket 2 milyara yakın zarar ettiğini açıkladı. Atlas Global 14 Şubat 2020’de ‘Atlasjet Havayolları, operasyonlarını sürdüremediğinden iflas başvurusunda bulunmuş olup uçuşları durdurulmuştur.’ ifadelerini Twitter’dan yayınladı. Advantage Rent A Car, Avianca, Aeromexico gibi büyük çaplı (en az 500 çalışana sahip şirket) şirketler bu sene iflaslarını açıkladı. Apex Parks Group isimli eğlence şirketinin ise 12 tane lunaparkını ve aqua parkını kapattığı bilinmekte. Covid-19 salgınının alınan tedbirlere karşın turizm sektörünü zor durumda bıraktığı açık bir şekilde görülebiliyor.

Exit mobile version