DataKapital Blog

Yapay Zeka ve Askeri Uygulamaları

Yapay zekanın askeri sistemlerde kullanımı

Yapay zeka teknolojisi ticari alanda hızla gelişmeye devam ederken, askeri alanda da önemli yeniliklerin kapısını açmıştır. Robotik, veri madenciliği, bilgisayar görü ve ana dil işleme gibi birçok klasik mühendislik alanında yapay zeka çığır açan bir teknoloji olmuştur. Yapay zeka ile onun alt dalları olan Deep Learning (Derin Öğrenme), Machine Learning (Makine Öğrenimi) artık birer prototip olmaktan çıkmış ve uygulamalar şeklinde sahalara inmiştir.

Yapay Zeka Nedir?

Yapay zeka, makinelerin yazılım aracılığı ile problem çözme yeteneğine sahip olmasıdır. Yapay zekanın herhangi bir problemi çözebilmesi için ilk olarak problem belirlenmelidir. Ardından problemi kavrayacak bir algı yada algılayıcılar aracılığı ile probleme ilişkin bilgi veri tabanı oluşturulmalıdır. Tüm bu problemin çözülebilmesine ilişkin işlemlerin yürütülebilmesi için birde algoritmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Yapay zeka için oluşturulan veri tabanında yer alan bilginin çözümle birebir örtüşen bir yapıda olmasına gerek yoktur. Ayrıca problem özelinde toplanmış bir çözüm kümesi de değildir. Probleme ilişkin olarak yapay zekayı çözüme götürmeye yönelik en uygun bilgeler devşirilerek oluşturulmuştur. Yapay zekanın herhangi bir problemi çözebilmesi için en önemli şey nasıl çözeceğini öğrenebilmesidir.

Yapay Zeka Teknolojisinin Askeri Uygulamalarda Kullanım Alanları

Yapay zekanın askeri teknolojilerde kullanım alanları şunlardır:

Yapay Zekanın Askeri Uygulamalarda Kullanılan Kabiliyetleri

Yapay zeka güçlü bir ordunun sahip olması gereken; yenilenme, hızlı karar alabilme, eğitim, başarım ve keşif istihbarat yeteneklerine sahiptir.

Yapay Zekanın Riskleri

Yapay zeka da tıpkı insanlar gibi edindiği enformasyonlar doğrultusunda öğrenmektedir. Eğer edindiği enformasyonlar kötü amaçlı kişiler ve kurumlar tarafından oluşturulmuş ise yapay zekanın davranışları da bu yönde ilerleyecektir. Yapay zekanı hayatımızı kolaylaştıran birçok uygulaması olduğu gibi farklı dünya görüşlerine sahip kişiler ya da kurumlarca oluşturulan algoritmalar sonucunda zararlı yansımaları da her zaman mümkündür.

Askeri Alanda Yapay Zeka Kullanımı

Algılama sistemleri ve büyük veri analizi otonom sistemlerde yapay zekanın en önemli iki bileşenidir. Türk Silahlı Kuvvetleri de milli imkanlarla üretilmesi mümkün olan teknolojilerde yetkinlik kazanmak için Ar-Ge faaliyetlerine hızla devam etmekte ve savunma bakanlığı tarafından çalışmalar yürütülmektedir.

Yapay zeka silahlı kuvvetlerin her alanında yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle eğitim alanında gerçekleştirilen teknolojiler ile adaylar gerçek ortamlarda eğitim alıyor gibi yetiştirilmekte ve farklı koşullar altında nasıl doğru karar verecekleri konusunda uzmanlaşmaktadırlar. Bunun yanı sıra savaş sistemlerinde kullanılan otonom yapılar aracılığı ile askeri kuvvetler hiçbir zarar görmeden keşif yapılabilmekte ve imha süreçleri sürdürülebilmektedir. Otonom sistemlerin hızla gelişmesi sayesinde günümüzde emir komuta sistemlerinde daha aktif rol almaları konusu gündemdedir.

Exit mobile version