DataKapital Blog

2023 Haziran-2024 Şubat Ekonomi Politikası Değerlendirmesi

Yeni Ekonomi Politikası

Yeni ekonomi politikasının yaklaşık 10 aylık bir kritiğini oluşturduk. Daha önce tavsiye ettiğimiz mekanikler ve bunlara ilişkin öngörümlemeleri aşağıda okuyabilirsiniz.

Daha Önce Tavsiye Edilen Yol Haritası Gerçekleşen
2023 son iki çeyreğinde büyüme %2’ye çekilerek talep zayıflatılır. Talep canlı seyretmiştir. 2023 yılı 3. çeyrek büyümesi: %5,5.  4. çeyrek büyümesi: %4.
2023 3. çeyrekte talep zayıflatıldıktan sonra, 4. çeyrekte kur artışı enflasyon artışının üzerine çıkarılır. Talep zayıfken, enflasyon kur artışını yakalayamaz. Kur, 2023 Haziran ve Temmuz aylarında %30 artmıştır. Artışın yarısı Haziran ayında 2 günde gerçekleşmiştir. Talep güçlü iken, ani kur artışları tamamıyla enflasyona geçmiştir.
Kur artışının altında kalan enflasyonla, TL değer kaybeder, ithalat pahalanır, ihracat karlı hale gelir. Cari dengeye yaklaşılır. Talep canlıyken, enflasyon kur artışını yakalamış, TL’deki değer kaybı kalıcı olmamıştır. Enflasyona geçen kurdaki artış cari dengeye katkı sunmaz.
Cari dengeye yaklaşıldıkça, döviz kurları üzerindeki yukarı yönlü baskı ortadan kalkar. Döviz kurları yatay seyre girer. İthalat fiyatlarındaki düşüş ile daralarak da olsa devam eden cari açık, döviz kurlarını yukarı baskılamaya devam etmektedir.
Fiyatları dövize endeksleme davranışı lehe döner. Kur istikrarı, fiyat istikrarını getirir. Kur enflasyon sarmalına girilmiştir. Yüksek enflasyon ve cari açık, kur artışlarını zorunlu kılar.
TL’deki değer kaybı durunca, yabancı girişleri başlar. TL’deki değer kaybı cari açık ve yüksek enflasyon nedeniyle devam ettiği için, yabancı TL riski almaz.
Yabancı sermaye girişleriyle birlikte TL değer kazanır. TL’deki değerlenme enflasyondaki düşüşü hızlandırır. Cari açık yabancı sermaye ile finanse edilemediği için rezerv kaybı devam eder. Krizle veya krizsiz, yol haritasının 1. adımına dönülmesi gerekir.
Programa, geniş halk kitlelerinin desteği, gelir dağılımını düzeltici maliye ve para politikası ile sağlanır.

·         Kurumlar vergisi artırılır.

·         Yatırım dışı ticari kredi kısılır.

·         Menkul kıymet tesisi ile DİBS faizleri düşük tutularak bütçe üzerindeki faiz yükü hafifletilir.

Geniş halk kitlelerinin talebini kısmaya yönelik politikalar, programa halk desteğini zayıflatır.

·         Temel mal ve hizmetlerde KDV artışlarına gidilir.

·         Bireysel krediler (kredi kartı gibi) kısıtlanır.

·         Menkul kıymet tesisi sonlandırılınca, DİBS faizleri yükselir. Bütçedeki faiz yükü ayda 100 milyar TL artar.

·         Faiz yükü nedeniyle, transferler (emekli maaş artışları, sosyal güvenlik harcamaları gibi) kısılır.

Talep, işverenler üzerinden kısılsa da ılımlı büyüme ortamı firmaları ayakta tutar. Ticari kredi kısılınca, işveren, satış yapabilen firmasına öz kaynak koyar. Enflasyondaki yükseliş, bir yandan firma karlılıklarını artırsa da resesyon ihtimalini güçlendirerek yatırımları caydırır.
Cari açık ve enflasyonun yapısal çözümü yatırım kredilerini artırmaktan geçer.

·         Yatırımların banka kredilerinden ilave 5 trilyon TL pay alması sağlanır.

·         Reeskont kredileri sadece yatırım harcamaları karşılığında kullandırılır.

Yatırımlar, sadece yıllık 100 milyar TL tutarındaki TCMB YTAK Programı ile fonlanır. Yatırıma harcanıp harcanmadığına bakılmaksızın, tüm ihracat kredileri desteklenir. 100 milyar TL, yatırımların GSYH oranında kayda değer bir artış sağlayamaz.
Exit mobile version