DataKapital Blog

ABD’de İşten Çıkarmalar Arttı

Covid, İşsizlik ve ABD

ABD’de işten Çıkarmalar 1939’dan Beri En Kötü Günlerini Yaşıyor. Pandemi nedeniyle zor günler yaşayan işletmelerde işten çıkartmalar arttı. 2020’de Mayıs’ın ilk haftasında üç milyon iki yüz kişi işsizlik maaşına başvurdu. Bu sayı ABD’deki iş gücünün yüzde yirmisine tekabül ediyor.

ABD’de işlerini kaybedenler arasında en fazla Siyahiler, İspanyollar ve gençler bulunmakta. 2020’nin Mayıs ayı insanların işlerini kaybetmelerinin en yoğun olduğu dönem olarak görülmekte. Mayıs’ta işini kaybedenlerin yüzde on sekizinden fazlası Siyahi. Devamında ise yüzde on altıyı geçerek İspanyollar geliyor. Bu durumun sebeplerinden biri ise restoran ve barların pandemi nedeniyle sıkıntılı günler yaşaması ve çoğunluğu Meksikalı olan restoran sahiplerinin kepenk kapatmak zorunda kalması.

İşlerini kaybedenler arasında büyük çoğunluk 16-19 yaşında olan gençlerden oluşuyor. Bu yaş gurubundaki gençlerin işlerini kaybetmelerindeki oran diğer yaş guruplarına nazaran oldukça fazla. Bu yaş gurubundaki gençlerin en fazla Mayıs ayında işlerini kaybettiği görülüyor. 2020’nin devamında çıkarılan işçileri yaş guruplarına göre sıraladığımızda her daim bu yaş gurubunun en üste olduğu görülüyor. 16-19 yaş arasındaki gençlerden sonra işlerini en fazla kaybedenler 20-24 yaş aralığında. Diğer gurupta da olduğu gibi bu oran Mayıs’ta en yüksek seviyeyi görmesinin ardından en fazla işini kaybeden  ikinci gurup olmayı sürdürmekte. İşlerini en az kaybeden yaş gurubu ise en yaşlı yaş gurupları olan 35-44 ile 45-54. En yaşlı iki grubun Mayıs’taki oranı yüzde onun üzerinde olmasına rağmen yılın devamında yüzde 6 etrafında seyrediyor.

Mayıs’ta işlerini kaybedenlerin beşte birinden fazlası lise diplomasına sahip olmayan insanlardan oluşmakta. Üniversite mezunlarının işten çıkarılma oranı ise yüzde sekiz. İşten çıkarılanlar arasında üniversiteye başlayıp terk edenlerin oranı Mayıs’ta neredeyse yüzde 17.5 seviyelerinde. Lise diplomasına sahip olmayanların oranı diğer guruplara nazaran yılın her ayında en yüksek orana sahip.

Mayıs’ta işten çıkarılanların 15 milyondan fazlası geçici olarak işten çıkarılanlardan oluşuyor. Yılın devamında ise geçici olarak çıkarılan insanların sayısı düştü. Buna nazaran düzenli olarak çalışanların işten çıkarılmaları yılın devamında arttı. 2020’nin Aralık ayına doğru düzenli işe sahip olup işini kaybedenlerin sayısı 3 milyonu geçti. Bu sayı 2020’nin Eylül ayında itibaren 3.5 milyonun üzerine çıkmasına karşın Aralık ayında 3.3 milyon seviyelerini indiği görülüyor.

Exit mobile version