Ücretli Medya
Ücretli medya, bir işletmenin daha geniş kitlelere ulaşmak için ödeme yaptığı tüm dijital reklam veya tanıtım içeriklerini ifade eder. Ücretli medya örnekleri arasında görüntülü reklamlar, sosyal medya reklamları, arama motoru pazarlaması (SEM), influencer pazarlaması ve sponsorluklar yer alır. Bu reklam yöntemleri genellikle marka bilinirliğini artırmak, web sitesi trafiğini artırmak ve potansiyel müşteri oluşturmak için kullanılır. Ücretli medya genellikle sahip olunan medya ve kazanılan medya ile birlikte kullanılır. İşletmeler bu farklı medya türlerini bir araya getirerek erişimlerini ve etkilerini en üst düzeye çıkaran kapsamlı bir dijital pazarlama stratejisi oluşturabilir.
Yeni ürününü tanıtmak için Facebook reklam kampanyası yürüten bir şirketi örnek alalım. Şirket göz alıcı bir reklam oluşturacak, demografi ve ilgi alanları gibi hedefleme parametrelerini belirleyecek ve reklamın belirli bir kitleye gösterilmesi için Facebook’a ödeme yapacaktır. Şirket ayrıca gösterimler, tıklamalar ve dönüşümler gibi metrikler aracılığıyla reklam kampanyasının performansını da takip edebilir.
Ücretli bir medya kampanyasının maliyeti, kullanılan platform, hedeflenen kitle, reklam biçimi, kampanyanın süresi ve pazardaki rekabet gibi çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir. Örneğin, bir Facebook reklam kampanyasının maliyeti, teklif stratejisi, reklamın hedef kitleyle alaka düzeyi ve reklam verenin ayırdığı bütçe gibi faktörlere göre belirlenebilir.
Genel olarak, Facebook ve Google Ads gibi platformlar, reklam verenlerin reklamlarının yerleşimi için teklif verdiği bir teklif sistemi kullanır ve maliyet, bu reklam alanı için rekabete dayanır. Maliyet, yukarıda belirtilen faktörlere bağlı olarak tıklama veya gösterim başına değişir.
Sahip Olunan Medya
Sahip olunan medya, bir şirket veya kuruluşun web sitesi, blogu, sosyal medya hesapları, e-posta bültenleri, teknik incelemeleri, videoları ve diğer dijital medya türleri gibi oluşturduğu, sahip olduğu ve kontrol ettiği içerikleri ifade eder. Bu kanallar tamamen şirket tarafından kontrol edilir ve marka kimliğini, ürünlerini ve hizmetlerini hedef kitlesine sergilemek için kullanılır.
Sahip olunan medya, bir işletmenin sadık bir takipçi kitlesi oluşturmasına ve değerli bilgileri, içgörüleri ve kaynakları hedef kitlesiyle paylaşarak entelektüel otorite oluşturmasına yardımcı olabilir. Ücretli medyanın aksine, sahip olunan medya satın alınan bir reklam alanı değildir ve ihale sistemleri veya rekabet gibi dış faktörlerden etkilenmez. Şirketler, sahip olunan medyayı izleyicileriyle doğrudan bir iletişim hattı oluşturmak için kullanır ve onlara müşterileriyle güçlü bir ilişki kurmalarına yardımcı olabilecek alakalı ve ilgi çekici içerikler sağlar.
- Web sitesi: Bir şirketin web sitesi kritik bir sahip olunan medya varlığıdır. Ürün ve hizmetler, şirket geçmişi, iletişim bilgileri ve daha fazlası hakkında bilgi sağlayarak şirketin tüm çevrimiçi faaliyetleri için merkez görevi görür.
- Blog: Bir şirket blogu, sektör, ürünler, hizmetler veya şirket kültürüyle ilgili içerik oluşturmak ve paylaşmak için güçlü bir sahip olunan medya aracıdır. Şirketlerin kendilerini düşünce lideri olarak tanıtmalarına ve kitleleriyle etkileşim kurmalarına olanak tanır.
- Sosyal medya hesapları: Twitter, Facebook, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya profilleri, şirketlere içerik paylaşma, takipçileriyle etkileşim kurma ve marka bilinirliği oluşturma platformu sağlar.
- E-posta bültenleri: E-posta bültenleri, şirketlerin hedef kitleleriyle doğrudan iletişim kurmaları ve şirket haberleri, ürün güncellemeleri, promosyonlar veya yaklaşan etkinlikler gibi değerli bilgileri paylaşmaları için harika bir yoldur.
- Beyaz Bültenler: Beyaz bültenler, şirketin sektörü veya ürünleriyle ilgili belirli bir konu hakkında derinlemesine bilgi sağlayan yetkili raporlar veya kılavuzlardır. Şirketin sektörde bir düşünce lideri olarak tanınmasına yardımcı olurlar ve potansiyel müşteri oluşturmak için kullanılabilirler.
- Videolar: Videolar ürünleri, hizmetleri veya şirket kültürünü sergilemek için kullanılabilir ve şirketin web sitesinde veya sosyal medya kanallarında paylaşılabilir.
Kazanılmış Medya
Kazanılmış medya, bir şirket veya kuruluşun üçüncü taraf platformlarda kulaktan kulağa veya organik paylaşım yoluyla kazandığı tanıtım anlamına gelir. Genellikle müşteriler, influencer’lar veya medya kuruluşları tarafından yapılan olumlu değinmeler, incelemeler veya tavsiyeler sonucunda ortaya çıkar. Ücretli medyanın aksine, kazanılmış medya şirket tarafından satın alınmaz veya sahiplenilmez, bunun yerine ürün, hizmet veya itibarın değeriyle kazanılır. Kazanılmış medya, genellikle geleneksel reklamcılıktan daha güvenilir ve özgün olarak görüldüğünden marka bilinirliğini, güvenilirliğini ve itibarını artırmanın güçlü bir yolu olabilir.
Kazanılmış medyayı kontrol etmek zor olabilir çünkü genellikle dış faktörler tarafından yönlendirilir. Ancak şirketler, olumlu bahsetmenin ve medyada yer almanın olasılığını artırmak için sahip oldukları medyadan ve ücretli medya çalışmalarından yararlanabilir.
Kazanılmış medyaya en güzel örneklerden biri de Volvo’nun Super Bowl kampanyasıdır. 1 Şubat 2015 tarihinde, otomobil şirketleri Toyota, Lexus, Nissan, Kia ve Fiat’ın her biri 30 saniyelik bir Super Bowl reklamı için 4,5 milyon dolar harcarken Super Bowl reklamı olmayan ve bütçenin 1/15’ini kullanan Volvo günün kahramanı oldu ve unutulmayacak bir marketing stratejisini gerçekleştirdi. Öncelikle farkındalık oluşturmak için maçtan iki gün önce “Jimmy Kimmel Live “a bir XC 60 hediye etti ve karşılığında yarışmayı duyurdu. Fikirleri hem basit hem de dâhiceydi:
- Super Bowl sırasında başka herhangi bir otomobil reklamı gördüğünüzde sevdiğiniz biri için bir Volvo XC 60 kazanabilirdiniz. Tek yapmanız gereken, reklam sırasında [#VolvoContest] hashtag’ini kullanarak arabayı neden hak ettiklerini tweetlemekti.
Volvo’nun izlediği bu gerilla-vari pazarlama stratejisi çok düşük bir bütçeyle ilgileri üzerine toplamanın muhteşem bir örneği. Sonuç olarak:
- 55 bin kişiden fazla insan #volvo etiketini kullanarak paylaşım yaptı.
- Global trendlere giren tek otomotiv şirketi Volvo oldu.
- XC60 satışlarında bir sonraki ay %70 oranında artış yaşandı.
Volvo örneği Paid, Owned, Earned (Ücretli, Sahip olunan ve kazanılmış) marketing faaliyetlerinin 3’nünde kesişim noktasında bulunan bir pazarlama yaklaşımıdır. Talk show programına araba hediye etmeleri ve kampanyayı sosyal medyadan duyurmaları hem sahip olunan hem de ücretli pazarlamaya girerken, kişilerin kampanyaya katılıp paylaşım yapmaları kazanılmış pazarlama faaliyetine girer. Pazarlama faaliyetinizi her ne kadar bu kesişimler üzerine oturtursanız pozitif sonuç alma ihtimaliniz artar.