Küresel ısınmanın artmasıyla beraber yeni oluşturulan yasalarda otomobil üreticilerini ilgilendiren bir dizi tedbirler yer aldı. Bunların başında egzoz gazındaki CO2 emisyonu oranının düşürülmesi yer almakta. Bu duruma şirketlerin çözümü ise elektrikli otomobiller oldu. Şirketlerin emisyon oranlarını düşürmeye çalışmasından dolayı dizel otomobillerin neredeyse tamamen saf dışı kalması, benzinli motorların yerini hybrid ve elektrikli otomobillerin almasıyla otomobil endüstrisinde köklü değişiklikler meydana geliyor. Yakıt tasarrufunun bu kadar değer verildiği günümüzde şu an çokça görebileceğimiz hybride modellerindeki elektrikli motor ile güçlendirilmiş içten yanmalı motorlu araçların yakıt tüketimi hybride olmayan modellerine kıyasla (sadece içten yanmalı motor bulunduran modeller) çok daha verimli.
Elektrikli otomobillerin çevre dostu olması, yakut tasarrufu sağlamaları sürücüleri etkileyen noktalardan bazıları. Neredeyse tamamen sessiz çalışmaları, yeni nesil görünüşleri ve özellikle kalkıştaki süratleriyle elektrikli otomobiller kullanıcılar için benzin veya dizel motorlu araçlara karşı gittikçe güçlenen bir alternatif. ZSW, IWF, Statista Berechnung’un yaptığı araştırmaya göre 2019’da 100.000 kişiye düşen elektrikli otomobil sayısı Norveç’te 6.918, Hollanda’da 1.207, ABD’de ise 441. 2019’da 1,398 milyar nüfusu olan Çin’de bu sayı 272. Çin’deki talebin yoğunluğu diğer ülkelere göre hayli fazla. 2019’da Çin’de satılan toplam elektikli otomobil sayısı 1 milyon 60 bin. Dünya genelinde ise satılmış elektrikli otomobil sayısının yarısına yakını Çin’de bulunmakta.
VDA’nın yaptığı bir araştırmaya göre Almanya’da üretilen otomobil sayısındaki elektrikli otomobil (araştırmada elektrikli otomobil olarak şarj edilebilir plugin-hybride ve sadece elektrikli motora sahip olan araçlar kabul edilmiş) oranının yıllara göre artışı dikkat çekiyor. 2018’in Aralık ayında üretilen 288.111 otomobilden 9.524’ü elektrikli. Pandeminin araya girmesiyle 2019’un Aralık ayında 260.809 araba üretiliyor. 2019’da üretilen elektrikli arabaların sayısı 16.647. 2020’nin Aralık ayında ise elektrikli araba üretimindeki artış dikkat çekici. Üretilen 233.894 arabadan 53.799’u elektrikli. Alman otomobil endüstrisinin bel kemiği olan eski nesil içten yanmalı motorlu otomobillerin yerine elektrikli otomobillerin bu denli artışı dikkat çekici nitelikte.
Dünyanın en zengin insanlarından biri olan Elon Musk’ın elektrikli otomobil şirketi Tesla ile çıkardığı araçlar yoğun ilgi görüyor. Günümüz otomobil endüstrisinde önceden denenmemiş tasarımları (özellikle Cybertruck) ve içlerindeki yeni nesil yazılımlar sayesinde Tesla her daim gündemde. Eylül 2017’de küresel satış toplamında 250.000’i bulan firma Mart 2020 itibari ile bir milyonuncu aracını üretti. Tesla’nın elektrikli otomobil endüstrisindeki rolü 2015’te Model S ile beraber küçümsenmekteydi. Günümüze geldiğimizde 2020’nin sadece ilk çeyreğinde 88.400 araç üretebilen firmanın piyasadaki etkisi beklenmedik şekilde büyüdü. ABD’de satılan orta lüks araçlar arasında 2018’in son çeyreğinde en yakın rakibiyle arasında 30.000 fark bulunan Tesla Model 3’ün ABD otomobil pazarını o yıllardan itibaren şekillendirmeye başladığını söylemek mümkün.
Birçok marka ürettikleri otomobillerin tamamını ileriki yıllarda tamamen elektrikli olarak lanse edecek. Örneğin İsveç devi Volvo’ya göre gelecek elektrikte. Volvo şimdiden modellerinin çoğunu plugin-hybride olarak satmakta. Endüstrinin önde gelen markalarından olan Volvo 2030’dan sonra tamamen elektrikli araç üretimine geçecek. Volvo’nun haricinde lüks araba firmalarından Jaguar 2025, Lotus ise 2028’de tamamen elektrikli otomobil üretecek.
Türkiye TOGG ile elektrikli otomobil pazarına girecek. Türkiye’deki şarj istasyonlarının giderek artmasıyla beraber otomobillerin 2022 yılında ilk satışa çıkması planlanıyor. Öncelikle c segment sedan ve suv modelleriyle satışa çıkacak markanın ileriki tarihlerde b segment suv, c segment hatchback ve c segment mpv tipi araçlarla da satışa çıkması bekleniyor.