Hukuk mesleği geleneğe çok bağlı olan bir yapıya sahiptir. Yapay zekâ ise geleneğe bağlı alanlarda dahi birçok gelişmenin kapılarını açabilmektedir. Bu bakımdan hukuk sektörünün – firmalarının yapay zekâ ile etkileşime girmesi kaçınılmazdır.
Deloitte, 2016’da yayınladığı bir raporda göre hukuk alanındaki görevlerin %39’unun 10 sene içinde otomatikleşeceğini öngördü. Diğer konularda da hukuk sektörünün dijitalleşeceğini söyledi.[1] Hukuk hizmetlerinde sanal asistandan hukukla ilgili sorulara kadar birçok ilerleme olsa da hiç şüphesiz bunlar içinde en dikkat çekici olan kısım yapay zekânın kullanıldığı robot avukatlardır.
Lawbot
Robot avukat (robot lawyer) ve avukat bot (lawyer bot) terimleri lawbot olarak adlandırılır. Robot avukat veya robo-avukat yapay zekânın uygulandığı ve hukuki metinleri inceleyen – işleyen algoritmalardır. Uygulayıcılar – geliştiriciler içinde terimin kullanımı hakkında farklı görüşler olsa da genel kullanım bu yöndedir.
Robot Avukat Ross
ABD’nin önemli hukuk şirketlerinden Baker & Hostetler, Ross isimli yapay zekâ hukuk davalarında kullanılacağını söyledi. Ross’un geliştirilmesi süreçleri IBM tarafından Watson isimli yapay zekâ esas alınarak yapıldı. Davalara girmeyecek olan Ross, avukatlara yardımcı olacak şekilde tasarlandı ve kullanımına başlandı. Bunun sonucunda da avukatlar sorularına cevap ararken uzun araştırmalar yapmaktansa zaman kazanmış olacak.
Ross’u geliştiren ekibin lideri ve ROSS Intelligence CEO’su Andrew Arruda yapay zekâ kullanan araçlarla ilgili birçok sipariş aldıklarını söyledi. Zaman içinde birçok hukuk firması bu teknolojiyi kullanmaya başladı. Robot avukat Ross şu an iflas davaları ile ilgili çalışıyor. İlerleyen zamanlarda fikri mülkiyet, iş ve vergi hukuku, ceza hukuku gibi alanlarda da kullanılabileceği öngörülüyor.
Çalışma Şekli
Sistemde arama yapıldığında Ross, Doğal Dil İşleme (NLP) aracılığıyla zaman aralığını ve konunun kapsamını belirler. Algoritma bu doğrultuda sonuçlar çıkarır. Kaynak olarak da 2004’ten sonraki New York’ta çıkan mahkeme kararlarını ve federal davaları kullanıyor. Sistemde yapay zekâ; makine öğrenimi ve kelime yerleştirme ile entegre edildi. Ross, binlerce dosyayı işleyebilmesinin yanında büyük veriden de çekerek işlediği bilgileri avukatlara ulaştırabiliyor.
Bir Robot Avukat – DoNotPay
Stanford Üniversitesi öğrencisi Joshua Browder park ve hız cezalarından kurtulmak isteyen kişilere yardım sağlamak amacıyla bir “chatbot” geliştirmişti. 2015’te ortaya çıktığı günden 2017’ye kadar 375,000 kişiye park cezasını bozmada yardım etti. Şu an ise bu internet robotu sığınma başvurusu yapan göçmenlere hukuki tavsiye verecek şekilde uyarlandı. Chatbot, Facebook Messenger üzerinden kullanılabiliyor. Uygulama İngiltere’de ve ABD’nin 50 eyaletinde kullanılıyor. Sohbet robotu yapay zekâ ile entegre edilmesi ve hukuki danışmanlık vermesi sebebiyle “robot avukat” olarak kabul ediliyor. Browder, sohbet robotunun Facebook Messenger dışındaki uygulamalarda da kullanılabilmesi için çalıştıklarını söyledi.
Referanslar:
[1] Deloitte, Future Trends for Legal Services, Global research study, June 2016